您所在的位置:浙江中公考研 > 备考资料 > 考研英语 > 2022考研英语一阅读理解Text 3试题及答案解析(中公考研版)

2022考研英语一阅读理解Text 3试题及答案解析(中公考研版)

发布日期:2021-12-29 14:25:52  来源:浙江中公考研

浙江中公考研温馨提醒您关注浙江考研英语备考:【2022考研英语一阅读理解Text 3试题及答案解析(中公考研版)】

2022考研交流群:1087345243

考研择校:浙江中公考研择校小程序

考研英语一的试卷题型有:完形填空、翻译、新题型、阅读以及写作,给大家整理了2022年考研英语一答案及解析中阅读理解第三篇,一起来看看吧~更多考研英语复习资料、考研英语试题、考研英语复习策略等信息,请关注浙江考研英语备考

Section II Reading Comprehension

Part A

Directions:

Read the following four texts. Answer the questions after each text by choosing A, B, C or D. Mark your answers on the ANSWER SHEET. (40 points)

Text 3

Enlightening, challenging, stimulating, fun. These were some of the words that Nature readers used to describe their experience of art-science collaborations in a series of articles on partnerships between artists and researchers. Nearly 40% of the roughly 350 people who responded to an accompanying poll said they had collaborated with artists; and almost all said they would consider doing so in future.

Such an encouraging result is not surprising. Scientists are increasingly seeking out visual artists to help them communicate their work to new audiences. “Artists help scientists reach a broader audience and make emotional connections that enhance learning.” One respondent said.

One example of how artists and scientists have together rocked the senses came last month when the Sydney Symphony Orchestra performed a reworked version of Antonio Vivaldi’s The Four Seasons. They reimagined the 300-year-old score by injecting the latest climate prediction data for each season—provided by Monash University’s Climate Change Communication Research Hub. The performance was a creative call to action ahead of November’s United Nations Climate Change Conference in Glasgow, UK.

But a genuine partnership must be a two-way street. Fewer artists than scientists responded to the Nature poll; however, several respondents noted that artists do not simply assist scientists with their communication requirements. Nor should their work be considered only as an object of study. The alliances are most valuable when scientists and artists have a shared stake in a project, are able to jointly design it and can critique each other’s work. Such an approach can both prompt new research as well as result in powerful art.

More than half a century ago, the Massachusetts Institute of Technology opened its Center for Advanced Visual Studies (CAVS) to explore the role of technology in culture. The founders deliberately focused their projects around light—hence the “visual studies” in the name. Light was a something that both artists and scientists had an interest in, and therefore could form the basis of collaboration. As science and technology progressed, and divided into more sub-disciplines, the centre was simultaneously looking to a time when leading researchers could also be artists, writers and poets, and vice versa.

Nature’s poll findings suggest that this trend is as strong as ever, but, to make a collaboration work, both sides need to invest time, and embrace surprise and challenge. The reach of art-science tie-ups need to go beyond the necessary purpose of research communication, and participants must not fall into the trap of stereotyping each other. Artists and scientists alike are immersed in discovery and invention, and challenge and critique are core to both, too.

31. According to Paragraph 1, art-science collaborations have ______.

[A] caught the attention of critics

[B] received favorable responses

[C] promoted academic publishing

[D] sparked heated public disputes

32. The reworked version of The Four Seasons is mentioned to show that ______.

[A] art can offer audiences easy access to science

[B] science can help with the expression of emotions

[C] public participation in science has a promising future

[D] art is effective in facilitating scientific innovations

  1. 33. Some artists seem to worry about in the art-science partnership ______.

[A] their role may be underestimated

[B] their reputation may be impaired

[C] their creativity may be inhibited

[D] their work may be misguided

34. What does the author say about CAVS?

[A] It was headed alternately by artists and scientists.

[B] It exemplified valuable art-science alliances.

[C] Its projects aimed at advancing visual studies.

[D] Its founders sought to raise the status of artists.

35. In the last paragraph, the author holds that art-science collaborations ______.

[A] are likely to go beyond public expectations

[B] will intensify interdisciplinary competition

[C] should do more than communicating science

[D] are becoming more popular than before

【答案】

31. [B] received favorable responses

32. [A] art can offer audiences easy access to science

33. [A] their role may be underestimated

34. [B] It exemplified the valuable art-science alliances.

35. [C] should do more than communicating science

【解析】

31.【答案】[B] received favorable responses

【解析】本题为细节题。根据题干关键词Paragraph 1和art-science collaborations定位到第一段②句,②句句首These指代①句中的四个形容词,故而可继续定位至①句。①②句指出Enlightening, challenging, stimulating, fun … were some of the words that Nature readers used to describe their experience of art-science collaborations(启发、挑战、刺激、有趣……是《自然》杂志的读者用来描述他们的艺术与科学合作经历的一些词汇),下文③句继而指出Nearly 40% of the roughly 350 people who responded to … almost all said they would consider doing so in future(在350名左右的受访者中,近40%的人表示……几乎所有人都说他们将来会考虑这样做)。由此可知,《自然》杂志收到的读者对于艺术和科学合作的反应都是正面的。B项received favorable responses(收到了良好的反应)是对第一段①②③句的概括总结。所以本题选B。

32.【答案】[A] art can offer audiences easy access to science

【解析】本题为例证题。根据题干关键词The reworked version of The Four Seasons定位到例子所在句,即第三段①句。再找到前面的论点句(第二段③句):Artists help scientists reach a broader audience and make emotional connections that enhance learning(艺术家帮助科学家接触到更广泛的观众,并建立情感联系,从而促进学习)。A项art can offer audiences easy access to science(艺术可以让观众很容易地接触到科学)是对该句的概括总结。所以本题选A。

33.【答案】[A] their role may be underestimated

【解析】本题为细节题。根据题干关键词Some artists seem to worry about in the art-science partnership定位到第四段①②③句(③句中的Their指代artists’)。②句指出several respondents noted that artists do not simply assist scientists with their communication requirements(一些受访者指出,艺术家不仅仅是帮助科学家满足他们的传播需求),其中several respondents指代artists,③句继而指出Nor should their work be considered only as an object of study(他们的工作也不应仅仅被视为研究对象)。可见艺术家在强调自己的作用被低估了。A项their role may be underestimated(他们的作用可能被低估了)是对②③句的合理推断。所以本题选A。

34.【答案】[B] It exemplified the valuable art-science alliances.

【解析】本题为细节题。根据题干关键词CAVS定位到第五段①句。该句无法解题,需结合上下文。第四段④句指出The alliances are most valuable when scientists and artists have a shared stake in a project …(当科学家和艺术家在一个项目中拥有共同的利益……时,这个联盟是最有价值的);第五段①句继而介绍了“探索技术在文化中的作用”的CAVS研究中心,第五段③句介绍该研究中心的项目内容Light was a something that both artists and scientists had an interest in(光是艺术家和科学家都感兴趣的东西),符合第四段④句所提出的联盟最有价值的条件——“科学家和艺术家在一个项目中拥有共同的利益”,故该研究中心是最有价值的艺术家和科学家的联盟。B项It exemplified the valuable art-science alliances(它体现了艺术与科学有价值的联盟)是对第五段提及CAVS的作用的概括总结,所以本题选B。

35.【答案】[C] should do more than communicating science

【解析】本题为细节题。根据题干关键词the last paragraph和art-science collaborations定位到第六段②句(其中collaborations对应tie-ups):The reach of art-science tie-ups need to go beyond the necessary purpose of research communication(艺术与科学的联系需要超越传播科学研究这一必要目的)。C项should do more than communicating science(应该做的不仅仅是传播科学)是对need to go beyond the necessary purpose of research communication的同义替换。所以本题选C。

更多相关资讯推荐》》》

2022年考研英语一试题及答案解析:阅读理解部分

历年考研英语分数线国家线汇总

历年考研英语平均分及难度分析

浙江省各大高校2022年考研复试分数线汇总

浙江省各高校2022年硕士研究生考试复试内容考查汇总

考研有问题,来微信找“陪考密子君”,微信号:zjkaoyan666,为你解疑答惑!公众号:浙江考研联盟者(zj_kaoyan),考研人的聚集地!加考研群戳:考研备考群

为了帮助考生更好地复习,浙江中公考研针对每一个科目要点进行深入的指导分析,还会根据每年的考研大纲进行针对性的分析哦~详细情况可拨打4006300966咨询,浙江中公考研乐意为广大考生服务。

 

复试线查询择校择专业

想知道更多考研消息,请点击关注:
  浙江中公考研微信 浙江中公考研
23考研交流群 23考研交流群2 在线咨询 浙江考研联盟者:zj_kaoyan 微信咨询

免责声明:本站所提供的内容均来源于网友提供或网络搜集,由本站编辑整理,仅供个人研究、交流学习使用,不涉及商业盈利目的。如涉及版权问题,请联系本站管理员予以更改或删除。

【责任编辑:朱雯丽】

中公考研课堂

  • 学术硕士
  • |专业硕士
课程系列 班次名称 价格 我要报名
经济学 (中级)全程进阶班 ¥1580.00  我要报名
(初级)全程进阶班 ¥1580.00  我要报名
会计学 全程进阶班 ¥1580.00  我要报名
公共(行政)管理 全程进阶班 ¥1580.00  我要报名
计算机 全程进阶班 ¥1580.00  我要报名
教育学 全科进阶VIP班 ¥2940.00  我要报名
课程系列 班次名称 价格 我要报名
333教育学综合 333教育综合全科进阶VIP班 ¥2940.00  我要报名
新闻与传播硕士 新闻与传播硕士全科进阶VIP班 ¥2940.00  我要报名
体育硕士 体育硕士全科进阶VIP班 ¥2940.00  我要报名
艺术概论 艺术概论全科进阶VIP班 ¥2940.00  我要报名
 考研择校择专业指导

择校择专业应该重视。选择专业时要考虑未来的职业发展道路,选择院校则要考虑院校的竞争难度。为大家推出“考研专业院校匹配查询系统”。GO>

 各大院校历年复试分数线

对于考研复试分数线,不同的考区和不同的专业与学科都不一样。大家不仅要看国家线,还要看院校分数线。GO>


搜索
  •  

报考信息

备考指导

浙江中公考研

 杭州市下沙街道2号大街22号16街区商城303室华元电影北侧

 网址:zj.kaoyan365.cn

 电话:4006300966

咨询时间

周一至周日 9:00-18:00 全年无休在线客服

浙江中公考研互动平台 

浙江中公考研微信

浙江中公考研微博

  • 杭州学习中心
  • 温州学习中心
  • 宁波学习中心
  • 绍兴学习中心
  • 嘉兴学习中心
  • 丽水学习中心
  • 金华学习中心
  • 湖州学习中心
  • 舟山学习中心
  • 台州学习中心
  • 杭州下沙教学点

    地址:杭州市下沙街道2号大街22号16街区商城303室华元电影北侧

    电话:4006300966

  • 杭州城北分部

    地址:杭州市下城区石祥路71-8号杭州新天地商务中心望座东侧4幢3至6层

    电话:13588148448

  • 桐庐教学点

    地址:杭州市桐庐县环城南路66号杭州商学院校内学生公寓3号楼1楼3-9号

    电话:13588148448

  • 杭州小和山教学点

    地址:浙江省杭州市西湖区留下镇留和路502号芭比馒头三楼及四楼(浙江科技学院西和公寓对面)

    电话:13750892951

  • 温州教学点

    地址:温州市瓯海区茶山街道卧龙路731号二楼(维也纳酒店旁)

    电话:15397333221

  • 宁波教学点

    地址:宁波市鄞州区白鹤街道兴宁路66号富邦广场A座4楼

    电话:17361802005

  • 江北教学点

    地址:宁波市江北区云创小镇中公教育

    电话:17361802005

  • 南高教学点

    地址:钱湖北路958号奥丽赛大赛716中公教育

    电话:17815991170

  • 绍兴教学点

    地址:绍兴市越城区崇贤街5号汇金大厦5楼

    电话:18358597667

  • 嘉兴教学点

    地址1:嘉兴市中环南路2478号龙港大厦A幢一楼(嘉兴学院南门正对面)

    地址2:嘉兴市南湖区广益路895号南湖商会A座1005室

    电话:19857429672

  • 财经东方教学点

    地址:嘉兴市海宁市长安镇仰山路89号中公教育

    电话:18856627383

  • 同浙教学点

    地址:浙江省嘉兴市南湖区南湖商会A座1005

    电话:17367311135

  • 丽水教学点

    地址1:丽水学院北门绿谷信息产业园丽福大厦3楼中公教育

    地址2:丽水学院西区行知书院旁工会楼2楼

    电话:15925726204

  • 金华教学点

    地址:金华市婺城区浙师大北门商业街东二楼中公考研

    电话:17858962916

  • 湖州教学点

    地址1:湖州市吴兴区东街21号5楼中公教育

    地址2:湖州市吴兴区湖州师范学院旁景鸿铭城步行街

    电话:13326130578

  • 舟山教学点

    地址:舟山市定海区城市新境22栋综合楼1楼(中公教育)

    电话:19857428746

  • 台州教学点

    地址:台州市椒江区新东方商厦三楼

    电话:18006598075

 
 
择校预约
浙江中公考研预约咨询:择校择专业 跨专业报考 个性化问题解答
获取验证码